07 октомври 2007

Отворена свързаност 3: Интригата продължава

Малко ретроспекция. Първата публикация в този блог беше за обявените намерения на Гугъл да придобият лиценз за предстоящия в Щатите търг за 700 мегахерцовия спектър. Федералната комисия по съобщенията в последствие обяви условията за търга, които покриваха част от исканията им. Това не се хареса на Verizon, един от установените играчи на пазара на безжична свързаност, които оспориха решението на комисията пред съда. Същевременно Гугъл изразиха съмнения, че телекомът лобира нечестно пред FCC.

Допълнителното искане на телекомуникационната компания беше решението да бъде взето чрез ускорена процедура, преди самото провеждане на търга. Новината сега е, че съдът отказва. The Register се радват на краткостта на решението и ни го предават дословно:

Upon consideration of the emergency motion for expedited review, the oppositions thereto, and the reply, it is ORDERED that the motion to expedite be denied.
Търгът ще се проведе през януари, което означава, че обявените правила ще важат в сегашния си вид. Раздорът е около задължението лицензиантът да осигури отвореност на мрежата за всякакви устройства и приложения. Гугъл все още не са обявили окончателно решение дали ще участват или не.

Няма коментари: