07 октомври 2007

Google Desktop: Завой към Интернет

Първоначалната идея на Google Desktop беше да ви предостави лесен начин да търсите сред файловете на собствената ви машина. Постепенно бяха добавени всякакви екстри, най-вече поддръжка на малки програми или приставки, предоставящи полезна информация от локалната система или от Интернет. Новата версия променя посоката, макар и не съвсем радикално. Накратко, най-важното:

  • Джаджите (т.нар. gadgets) от програмата вече могат да бъдат интегрирани в интерфейса на iGoogle -- персонализираната начална страница за притежателите на Гугъл акаунт.
  • Първоначалната инсталация може да поддържа само джаджите, без активирано индексиране на локални файлове, имейли и уеб история.
Всъщност има проблем с продуктовия дизайн на Google Desktop. На първо място, той е прекалено много неща:
  • Търсеща машина (която включва в себе си локален уебсървър, за да позволи взаимодействие с браузъра ви)
  • Десктоп интегратор на някои онлайн услуги като уеб търсене
  • Платформа за джаджи, които са допълнителен функионален пласт за локални приложения (системни монитори, имейл програми, часовник и т.н.) или входна точка за онлайн услуги
  • Входна точка за взаимодействие с операционната система (стартиране на програми, отваряне на файлове)
  • Входна точка за услуги на Гугъл, предназначени за локални и корпоративни мрежи.
Няма нормален начин всички тези възможности да се развиват достатъчно адекватно, запазвайки добро ниво на взаимодействие и интегрираност. Тъкмо обратното на онлайн услугите, които обикновено са дефинирани доста по-тясно, а когато има интегрираност (като универсалното търсене, развивано напоследък), тя не накърнява самостоятелното съществуване на компонентите си (можете лесно да преминете към търсене на новини, видео, картинки, книги).

Защо да не можете да си ползвате само джаджите, ако не искате процесът за индексиране на локални файлове постоянно да тормози процесора ви? Е, вече можете. Но проблемът на Гугъл си остава.

По едно време изглеждаше, че чрез тази програма те се опитват да "обвият" операционната система. Нещо подобро правеха в края на 90-те Сън със СтарОфис, но не се получи. Тази концепция по принцип е погрешна и крие много рискове и това едва ли ще се промени, поне докато Майкрософт доминират пазара на операционни системи. В случая със Сън това роди ОупънОфис. В случая с Гугъл подобен хепиенд на този етап изглежда по-труден. Първо трябва по-ясна структурираност или направо "разпадане" на Google Desktop до няколко отделни продукта.

Все пак, една крачка е направена, макар и леко встрани.

Няма коментари: