03 октомври 2007

Аналогии и свидетелства

От известно време Гугъл се опитват да купят DoubleClick. Сделката е договорена за 3,1 милиарда щатски долара, но се оспорва от антитръстовите органи и в момента тече обсъждане в Сената. Позицията на Гугъл там беше представена миналата седмица от Дейвид Друмонд, старши вицепрезидент на компанията.

В изказването си той прави интересна аналогия -- DoubleClick би бил за Гугъл това, което например FedEx за Amazon.com. Доста хлъзгава работа.

По принцип DoubleClick е компания, която доставя графично богати реклами -- основно банери и видео. Покрай настоящата дискусия това не излиза много на повърхността, но тя беше една от първите, които дадоха повод за сериозни разговори относно това къде отива информацията за навиците на Интернет населението. Спомняте ли си годините, през които беше ужасно модерно да се пробутват "попъп" и "попъндър" прозорци със святкащи графики под път и над път? Много голяма част от това съдържание беше сервирано от DoubleClick. Компанията беше обвинявана многократно за нарушения на правилата за използване на лични данни и стана обект на множество дела. Въобще, история пълна с напрежение и на ръба да правилата, включваща и факти като сделки със сайтове да предоставят имена и адреси на потребители, които да бъдат "синхронизирани" с кукитата, поставяни и следени от сървърите им.

Историята, разбира се, не е правен и регулаторен аргумент. Последните в случая се свеждат до възможно придобиване на монополно положение в онлайн рекламата и прекалено концентриране на контрол върху лична информация у Гугъл. Аналогията, спомената по-горе, се опитва да успокои властите, но го прави по доста подвеждащ начин. Във всеки случай това е един от сериозните рискове, които Гугъл поемат и той ще оказва влияние върху развитието им през следващите години, защото ще вкара силно емоционален заряд в дискусиите относно концентрацията на власт и информация за потребителите на онлайн услуги. А каквито и да са правните последици, истината е, че Гугъл все още имат образ на рационален и спокоен играч, който не си играе на криеница с обществото.

Няма коментари: