08 ноември 2007

Коментари от Нокия и Симбиан

В ВВС. В общи линии, Симбиан казват, че тая работа с Андроид е несериозна, меко казано, и Гугъл нямат никакъв опит на този пазар, той е много сложен и не е като тая работа с търсенето. Нокия казват, че ще си поговорят с Гугъл, но тая работа с Андроид и така нататък. Коментарите звучат като насочени към техните си инвеститори.

Има нещо, което прави цялата операция много различна от немалкото опити за опериционна система за мобилни устройства, базирана на Линукс. Или от модела на Майкрософт, Блекбъри или Симбиан.

Гугъл обявиха, че системата ще бъде пусната под отворен код, съответно търговският интерес от разпространението й няма да бъде сведен до броя на продадените лицензи. И сега системи, които са базирани на Линукс, държат към 13% от пазара. Въпросът е, че усилията по производството (или адаптирането) им са доста разпокъсани. Разликата е, че Гугъл всъщност са доставчик на услуги и дългосрочният им интерес е да продават именно тях (или реклами покрай тях). Съответно всички стъпки до момента, в който потребителят получава достъп до тези услуги, трябва да се оптимизират. И начинът за това е стандартизация и прозрачност.

Много неща, разбира се, са неясни. Едно от тях е по какъв начин Гугъл ще се опитат да гарантират директен ефект върху ползването на услугите си от цялата инициатива. Консистентният, но и по-предизвикателен начин, е да наблегнат на вече водещата си позиция на този пазар, без прекалено рестриктивни сделки с оператори, налагащи тези услуги по непазарен начин. Една от добрите предпоставки в тази посока е и развитието на "мобилната" рекламна мрежа, където в момента са единственият видим играч. Предстои да видим.

Във всеки случай, след вече дългогодишното измъчено изстискване на потенциала за услуги с добавена стойност, мобилният пазар се среща с нова констелация.

Няма коментари: