08 септември 2007

Неутралност или не?

Вашингтон Пост отразява становище на правосъдното министерство на САЩ, което е против принципа на мрежовата неутралност.

Федералната комисия по съобщенията, за която и преди е ставало въпрос тук, в момента преглежда практиките в областта на високоскоростния Интернет достъп. Въпросното становище трябва да послужи за целите на този преглед.

Принципът на мрежовата неутралност касае компаниите, предоставящи Интернет свързаност и предполага равен достъп на всички потребители до всички услуги, предоставяни в Интернет. Той изключва, например, възможността при ограничен трафик някои услуги да се сервират с по-голям приоритет от други. Доведено до крайност, нарушаването на този принцип може да позволи на доставчици да искат такси от всеки сайт, който иска да бъде достъпван от неговите клиенти. По-вероятния и напълно възможен сценарий на първо време е приоритизация на трафика.

Между другото, зачатък на такъв модел отдавна съществува в пакетите на повечето български доставчици, които правят разлика между трафик през вътрешния пиъринг (най-общо от и към български сайтове) и през международна свързаност.

Гугъл, напълно естествено с оглед на бизнеса си, категорично подкрепят мрежовата неутралност.

Няма коментари: