18 август 2007

Още спектър

Освен 700-мегахерцовия спектър има още една тема, по която Гугъл активно комуникират с Федералната комисия по съобщенията, било чрез пряко лобиране или чрез PR акции. Ако следите блога на Нели Огнянова, сте наясно, че САЩ минават на цифрова телевизия от февруари 2009. Гугъл в партньорство с Майкрософт, Интел и други технологични компании са сформирали "Коалиция на белите полета" и убеждават FCC в технологичната възможност честотите между сигналите на телевизионните канали да се използват за широколентов Интернет достъп. Идеята е те да бъдат предоставени на безжични оператори и FCC да лицензира единствено устройствата, които ще излъчват сигнала, за да гарантира, че той няма да влияе негативно на разпространението на телевизиите.

По-рано Майкрософт пратиха прототип на устройство за безжичен достъп, ползващо тези честоти, който обаче се оказа дефектен. Прототипът на Филипс, които също са част от коалицията, имаше по-добър успех.

Гугъл все пак са обнадеждени от коментарите, които получават от комисията. Поне засега бизнес интересите на Гугъл диктуват възможно повече хора да имат възможно по-добър достъп до Интернет

Няма коментари: