12 август 2007

СтарОфис за масите

Google Pack е набор от програми, който включва основните десктоп програми на Гугъл, както и други подбрани приложения. От днес сред тях е и СтарОфис -- офис пакет на Сън. Ходът с добавянето му е интересен в няколко отношения:

Защо не ОупънОфис? Гугъл не пропускат възможност да декларират подкрепа за отворения код, както направиха съвсем скоро. Този път обаче не са поели в тази посока, като по всичко личи, че това е предизвикано от търговския интерес в стратегическо партньорство със Сън. Благодарение на това потребителите на Google Pack получават безплатно пакет, който иначе струва 69,95 долара. СтарОфис е по същество копие на свободния си аналог с няколко периферни добвки като шаблони, картинки и нтструменти за миграция.

Защо не Docs & Spreadsheets? През последните седмици технологичните коментатори по западните медии обрисуваха едва ли не апокалипсис за Майкрософт, обяснявайки как Гугъл ще ги помете с онлайн пакета си Docs & Spreadsheets (който скоро май ще бъде само Google Docs, като ще включва и презентации). Това, разбира се, е доста далеч от истината. Потребителските навици в тази област се променят трудно, пък и онлайн приложенията засега не могат да бъдат нищо повече от допълнение. След като въобще има Google Pack, който по идея трябва да е първото и последно нещо, което си сваляте след инсталирането на операционната система, за да заработите нормално и пълноценно, настолен офис пакет е напълно необходим.

Няма коментари: