08 август 2007

Контекст за новините

Предстои добавка към новинарския портал на Гугъл, която ще позволи добавянето на потребителски коментари. На първо време функционалността ще бъде активна само в Щатите и възможността за коментиране ще бъде предоставена само на страните, които са засегнати от самата новина. Гугъл обявяват готовност да я отворят за всички.

Снимка на навина с добавен коментар може да се види тук.

Функционалността е достатъчно сложна от продуктова гледна точка и реализацията й очевидно е изисквала доста ресурси. Несъмнено това е много добър инструмент за задържане на потребителското внимание за по-дълго време. Донякъде може да се прави аналогия с услуги като digg.com, където потребителите добавят връзки, категоризират ги и могат да ги дискутират. Тук първите две стъпки са излишни.

Същевременно, Гугъл вече имаха проблеми с някои новинарски сайтове по отношение на авторските права. Още в края на 2005 Агенция Франс Прес ги даде под съд за неправомерно използване на текст и фотографии. Това дело приключи неясно, без да даде гаранции на Гугъл срещу бъдещи подобни претенци. Такъв вид потенциални проблеми са и основната причина, поради която на news.google.com няма реклами.

Няма коментари: