01 ноември 2007

Гугъл и социалните мрежи

Фейсбук е готин и привлича много потребители. Социалните мрежи се множат, техни характеристики започват да навлизат и в множество други продукти и услуги из Интернет. Гугъл обявиха как смятат да реагират на тези тенденции, Теккрънч имат подробни обяснения.

Социалните мрежи са интересни с възможността връзката между участниците да е видима -- следят и показват кой какво прави, дават възможности за "правене на неща", обмен на информация и страсти, заявяване на привързаност и емоции, създаване и поддържане на общности. Мрежата е добра основа, но е интересно, когато по нея тече информация. Гугъл не бяха особено успешни в реализирането на тази схема чрез оркут. От друга страна, немалка част от успеха на Фейсбук се дължи на отвореният програмен интерфейс, който позволява на външни разработчици да реализират приложения, интегрирани върху тяхната платформа. Този модел има проблем -- Фейсбук използват свой собствен език (FBML), който ограничава разработчиците и създава проблеми при презиползване на кода върху други платформи или интегрирането на собствен готов код.

Гугъл са решили, че могат да произведат универсален програмен интерфейс, който свободно да се използва върху всички участващи платформи и да гарантира на доставчиците на приложения "универсална" съвместимост. Името на това API е OpenSocial. Партньори, освен Orkut, са и мрежи като Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo и Oracle. От "отсрещната" страна са приложения като Flixster, iLike, RockYou и Slide.

Идеята несъмнено е интересна. Както и много други продукти на Гугъл, възможността за извличане на печалба не е напълно ясна, но за сметка на това е многопластова и многопосочна. Във всеки случай, Гугъл ще се чустват много по-удобно в центъра на новата уеб вълна, в сравнение с опцията да наблюдават отстрани или да се конкурират с Майкрософт за дял във Фейсбук, битка, която съвсем скоро загубиха (Майкрософт придобиха 1,6% за 240 млн., което оценява най-популярната социална мрежа на около 15 млрд.).

Няма коментари: