31 октомври 2007

Gmail вече поддържа IMAP


Съобщението на официалния блог е отпреди седмица. Като повечето нововъведения обаче, и това се "отваря" постепенно и е възможно все още да не се е появило на вашия акаунт. Особено ако сте настоили интерфейсът на Gmail да е на български.

Ако наистина искате да ползвате IMAP, уеб интерфейсът няма значение, така че идете в настройки и изберете американски английски. Разделът "Forwarding and POP" би трябвало вече да се казва "Forwarding and POP/IMAP" и да съдържа допълнителна секция, в която опцията може да бъде активирана, както е показано на снимката по-горе.

IMAP е протокол за електронна поща, който позволява двустранно синхронизиране. Най-общо, когато ползвате POP, изтегляте пощата на локалната си машина и последващи действия с нея в общия случай не се отразяват в акаунта ви на пощенския сървър. Така, ако изтриете някои имейли, а други преместите в специална папка или маркирате за да се върнете на тях по-късно, това няма да е видимо през уеб интерфейса или в друг пощенски клиент. Когато използвате IMAP, напротив, всички тези действия се отразяват обратно на сървъра.

Ето тук има инструкции как да си настроите пощенския клиент. Повечето неща са стандартни, трябва само да обърнете внимание на адресите на входящия и изходящия сървър и да се уверите, че връзката минава през правилните портове.

Няма коментари: