22 октомври 2007

Персонализирана локализация

От няколко дни персонализираната начална страница от Гугъл има версия на български. Локализацията е безкраен дебат, а Гугъл имат особен процес по осъществяването й. Ето все пак някои наблюдения.


Разликите в заглавната част се свеждат до тези, които са налични и в класическата начална страница, предлагаща само форма за търсене. Линковете към други услуги са ограничени само до три (изображения, групи, директория) и са разположени непосредствено над полето за търсене. Английската версия дава директен достъп до изображения, видео, новини, карти, имейл и предлага падащо меню с другите по-важни услуги и продукти и всичко това е разположено в най-горната лява част на екрана. За сметка на това в локализираната версия търсенето лесно може да се ограничи само до страници на български.

На дъното на екрана има само няколко служебни връзки, но и те са достатъчни за леко повдигане на вежди. Privacy policy, впрочем из всички локализации на Гугъл, пък и в немалко български сайтове, е Поверителна политика (за разлика от почтената и открита политика за поверителност). Иначе скромното About Google на български ви предлага да научите Всичко за Google.


Табовете удачно са наречени раздели. Можете да ги именувате на български, но всъщност не се предполага, че ще ползвате повече от една езикова версия, така че заглавията им не са езиково специфични.

Уиджетите, които Гугъл назовава гаджети, в българската версия са "неща". Това е превод, който не може да подведе, но не дава и никаква подсказка, така че ако ще говорите за тях на някого, ще трябва да давате контекст или просто да показвате. При влизане без автентикация, тези по подразбиране са на английски. Единствено уиджетът за времето е преведен, но ви предлага да въведете пощенски код. Не български, разбира се, а щатски, така че ще трябва да настройвате. В настройките ви предлагат да изберете между София, Пловдив и Варна. Между другото, менюто на самия уиджет нарича "нещото" "gadget", което вече си е леко досадно.



Ако все пак пристигате на тази страница не само без автентикация, но за първи път, ще видите тази кутия, която съдържа списък на неща от "най-популярното" съдържание. Засега там са предимно емисии от сайтове, като българското съдържание е смесено с англоезично.

По-нататък има някои интересни решения: To-do list е Списък с неща за вършене, Bookmarks е Маркери. Тук вече сте влезли с вашия акаунт и щракате върху Добавяне на неща. Категориите от неща са окей, само прави впечатление недоволството на Гугъл от факта, че лайфстайл списанията наричат лайфстайла лайфстайл. Те държат да го наричат Стил на живот. Също така до полето за търсене е разположен бутон с не много краткия етикет "Търсене на съдържание на началната страница" ("Търсене на неща" би било кратко и консистентно, но не звучи добре).

Някои интересни уиджети:

Е, честита локализация.

Няма коментари: