07 септември 2007

Полети над земята

Не беше нужно много време за това откритие, само няколко дни. Ако имате последната версия на Google Earth, подмолно са ви пробутали и симулатор за полети. Подобни функционалности са известни като "великденски яйца" -- нещо, което не е обявено и документирано, и се очаква да бъде открито от потребителите като изненада.

Стъпките са следните:

  1. Трябва да имате версия 4.2 на Google Earth. Можете да я свалите оттук.
  2. Натиснете едновременно Control + Alt + A.
  3. Изберете самолет и стартово летище.
Прочетете клавишните комбинации за управление тук. Най-близкото до нас летище, от което можете да потеглите, изглежда е Виена. Ако нямате намерение да се разбиете скоро, земята ще има подобен изглед:


Тук конкретно летим на запад от Истанбул, над Кючюкчекмедже. Още един вълнуващ и интересен начин да направите околосветско пътешествие.

2 коментара:

Анонимен каза...

Много е интересен симулаторът и явно е още в експериментална фаза. Позволете ми само една любопитна корекция: "великденски яйца" се наричат скритите функции и програмки, не са коледни :)

Юнуз каза...

Ай ай... Много сте прав. Поправям. Сега ще си поръчам един редбул, за да се събудя :-)

Като стана въпрос, искаше ми се да вмъкна и малък коментар, че това не е точно Easter egg, макар всички да го обявиха за такъв. Великденските яйца са обикновено по-несвързани с основната функционалност на програмата. Спомням си, например, разни безсмислици, които преди време имаше в Excel.

А Гугъл са замислили симулатора не само като PR, но и като нещо, което директно разширява функционалността. Междувременно забелязах, че вече са го избложили официално.