03 септември 2007

Още новости за новините в Гугъл

Google News систематично продължава трансформацията си от входна точка за новинарско съдържание към новинарски портал. Съобщение в официалния блог обявява двете нови функционалности: 1) Гугъл ще хостват и сервират оригинално новинарско съдържание от агенции като Франс Прес и Асошиейтед прес; 2) Търсачката ще игнорира дословно повтарящи се статии (които всъщност са обикновено продуктът от предната точка).

Малко история. Франс Прес беше една от първите организации, които дадоха Гугъл под съд за това, че индексира и показва части от новини, които агенцията продава на трети страни. Делото приключи със споразумение. Именно фактът, че подобни агенции нямат директно публикувано новинарско съдържание в мрежата, обаче, е в основата на сегашния модел. Засега той едва ли може да бъде обявен за сериозна заплаха за порталите, които купуват новинарско съдържание от агенции. Той просто ще създаде още един начин, по който истинските "производители на новини" ще намират аудитория.

Същевременно, след като разгърнаха потенциала на търсещата си машина и развиха множество видове търсения като отделни продукти, напоследък Гугъл затварят кръга и започват да правят търсенето все по синтетично. Основната търсачка все по-често интегрира в резултатите си новини, книги, графични файлове, борсова и финансова информация или видео, в зависимост от търсения термин. Търсачката за новини отскоро също върща видео от YouTube и позволява публикуване на коментари от лица и организации, които са пряко въвлечени в отразяваните събития.

От перспективата на Гугъл всяко от тези нововъведения създава все повече причини потребителите да се задържат върху тяхната платформа. А потребителското време в Интернет е фундаметланата основа на всяка възможност за извличане на печалби.

Всъщност начинът на монетизация засега е неясен. Статия от The Canadian Press, хоствана от Гугъл, например, изглежда така:


Контекстът на платформата се задава само от линк към началната страница на Google News и списък със свързани новини в отделно ненатрапчиво меню.

Няма коментари: