13 ноември 2007

08 ноември 2007

Коментари от Нокия и Симбиан

В ВВС. В общи линии, Симбиан казват, че тая работа с Андроид е несериозна, меко казано, и Гугъл нямат никакъв опит на този пазар, той е много сложен и не е като тая работа с търсенето. Нокия казват, че ще си поговорят с Гугъл, но тая работа с Андроид и така нататък. Коментарите звучат като насочени към техните си инвеститори.

Има нещо, което прави цялата операция много различна от немалкото опити за опериционна система за мобилни устройства, базирана на Линукс. Или от модела на Майкрософт, Блекбъри или Симбиан.

Гугъл обявиха, че системата ще бъде пусната под отворен код, съответно търговският интерес от разпространението й няма да бъде сведен до броя на продадените лицензи. И сега системи, които са базирани на Линукс, държат към 13% от пазара. Въпросът е, че усилията по производството (или адаптирането) им са доста разпокъсани. Разликата е, че Гугъл всъщност са доставчик на услуги и дългосрочният им интерес е да продават именно тях (или реклами покрай тях). Съответно всички стъпки до момента, в който потребителят получава достъп до тези услуги, трябва да се оптимизират. И начинът за това е стандартизация и прозрачност.

Много неща, разбира се, са неясни. Едно от тях е по какъв начин Гугъл ще се опитат да гарантират директен ефект върху ползването на услугите си от цялата инициатива. Консистентният, но и по-предизвикателен начин, е да наблегнат на вече водещата си позиция на този пазар, без прекалено рестриктивни сделки с оператори, налагащи тези услуги по непазарен начин. Една от добрите предпоставки в тази посока е и развитието на "мобилната" рекламна мрежа, където в момента са единственият видим играч. Предстои да видим.

Във всеки случай, след вече дългогодишното измъчено изстискване на потенциала за услуги с добавена стойност, мобилният пазар се среща с нова констелация.

04 ноември 2007

Пакман и други дивотии

Нова седмица, нов уиджет. Този път е класическата игра Пакман. Загуба на време? Да, но това не е лошо -- всеки иска хората да си губят времето на неговия сайт.

Във връзка с това, ето и разни начини да си губите времето, помагайки на Гугъл.

  • Етикетиране на изображения. Идеята е Гугъл да разбира по-добре изображенията, които индексира. Дори печелите точки. Още по-безсмислено, защото точките не ви дават нищо.
  • Конзола за преводи. Този линк в момента не може да ви предложи нищо. Но да се изясним -- това ще ви покаже как Гугъл локализират и защо преводите им са толкова зле (между другото, не само на български).
  • Кодово лято. Така де, Summer of Code. Това не е точно загуба на време -- идеологически правилно занимание за студенти по компютърни науки, в стил "ние сме фенове на отворените неща".

gPhone всъщност е нещо съвсем трето

Гугъл ще дадат пресконференция в понеделник (утре), на която ще обявят плановете си в областта на мобилните устройства. Или поне част от тях.

Новината е навсякъде, но препоръчвам CNET, които предоставят подробен котекст и добър коментар. Въпреки, че усилено се коментираше възможността компанията да пусне собствено мобилно устройство по подобие на iPhone на Епъл, в случая става въпрос за нещо доста различно. Гугъл ще пуснат среда за производство на софтуер за мобилни устройства, която ще позволи стандартизирано произвоство на цялостен набор от приложения. Платформата е базирана на Линукс.

В този проект Гугъл си партнират с цяла серия от сериозни компании, което по-нататък ще бъде формализирано в организация с име Open Handset Alliance. Тук се включват мобилни оператори като японските KDDI и NTT DoCoMo, както и множество други сериозни играчи в мобилния бизнес като Qualcomm, Intel, Samsung, Motorola, Sprint и Texas Instruments.

Средата носи кодовото име Android по името на компания, която Гугъл придобиха през 2005.

01 ноември 2007

Гугъл и социалните мрежи

Фейсбук е готин и привлича много потребители. Социалните мрежи се множат, техни характеристики започват да навлизат и в множество други продукти и услуги из Интернет. Гугъл обявиха как смятат да реагират на тези тенденции, Теккрънч имат подробни обяснения.

Социалните мрежи са интересни с възможността връзката между участниците да е видима -- следят и показват кой какво прави, дават възможности за "правене на неща", обмен на информация и страсти, заявяване на привързаност и емоции, създаване и поддържане на общности. Мрежата е добра основа, но е интересно, когато по нея тече информация. Гугъл не бяха особено успешни в реализирането на тази схема чрез оркут. От друга страна, немалка част от успеха на Фейсбук се дължи на отвореният програмен интерфейс, който позволява на външни разработчици да реализират приложения, интегрирани върху тяхната платформа. Този модел има проблем -- Фейсбук използват свой собствен език (FBML), който ограничава разработчиците и създава проблеми при презиползване на кода върху други платформи или интегрирането на собствен готов код.

Гугъл са решили, че могат да произведат универсален програмен интерфейс, който свободно да се използва върху всички участващи платформи и да гарантира на доставчиците на приложения "универсална" съвместимост. Името на това API е OpenSocial. Партньори, освен Orkut, са и мрежи като Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo и Oracle. От "отсрещната" страна са приложения като Flixster, iLike, RockYou и Slide.

Идеята несъмнено е интересна. Както и много други продукти на Гугъл, възможността за извличане на печалба не е напълно ясна, но за сметка на това е многопластова и многопосочна. Във всеки случай, Гугъл ще се чустват много по-удобно в центъра на новата уеб вълна, в сравнение с опцията да наблюдават отстрани или да се конкурират с Майкрософт за дял във Фейсбук, битка, която съвсем скоро загубиха (Майкрософт придобиха 1,6% за 240 млн., което оценява най-популярната социална мрежа на около 15 млрд.).

Отворена свързаност 5: Verizon са вътре

AT&T официално обявиха, че ще участват в задаващия се търг за лиценз за 700 мегахерцовия спектър. По всяка вероятност натам са се насочили и във Verizon. The Register са уверени в това, коментирайки защо компанията е оттеглила оплакването срещу търга.